Bułeczki cynamonowe

Photo of Bułeczki cynamonowe

Lista zakupów

Ciasto:

  • 250ml mleka
  • 30g drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70g masła
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania

Nadzienie:

  • 70g masła
  • 20g cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przygotowanie

Zarobić rozczyn drożdżowy - do miseczki pokruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Jeżeli mleko jest bez laktozy, dodać łyżeczkę cukru. Przykryć szmatką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i zamieszać. Dodać jajko i żółtka i wyrabiać ciasto 5 min. Po tym czasie dodać ciepłe masło. Wyrabiać jeszcze 10 min aż konsystencja ciasta będzie sprężysta. Gotowe ciasto w misce przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Masło na nadzienie rozpuścić, a pozostałe składniki wymieszać.

Ciasto zagnieść na gładką kulkę bez pęcherzy powietrza i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kwadrat. Posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Ciasto zwinąć w rulonik i pokroić w poprzek na roladki o grubości ok. 2cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 45 min.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki z wierzchu posmarować mieszaniną jajka i mleka dla ładnego koloru. Piec ok. 15 min aż się zarumienią.