Ciasto:
Nadzienie:
Zarobić rozczyn drożdżowy - do miseczki pokruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Jeżeli mleko jest bez laktozy, dodać łyżeczkę cukru. Przykryć szmatką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i zamieszać. Dodać jajko i żółtka i wyrabiać ciasto 5 min. Po tym czasie dodać ciepłe masło. Wyrabiać jeszcze 10 min aż konsystencja ciasta będzie sprężysta. Gotowe ciasto w misce przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Masło na nadzienie rozpuścić, a pozostałe składniki wymieszać.
Ciasto zagnieść na gładką kulkę bez pęcherzy powietrza i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kwadrat. Posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Ciasto zwinąć w rulonik i pokroić w poprzek na roladki o grubości ok. 2cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 45 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki z wierzchu posmarować mieszaniną jajka i mleka dla ładnego koloru. Piec ok. 15 min aż się zarumienią.