Bułeczki drożdżowe

Photo of Bułeczki drożdżowe

Lista zakupów

Ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 30g cukru pudru

Nadzienie

  • nutella
  • powidła śliwkowe
  • marmolada
  • winogrono, banan lub inny owoc

Przygotowanie

Do miski pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, zalać letnim(!) mlekiem i zamieszać. Przykryć szmatką i odczekać 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, przestygnięte, roztopione masło i jedno jajko. Dodać wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wymieszać, porządnie ugniatać rękami przez 10 minut. Przykryte szmatką odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotować blachę i wyłożyć papierem do pieczenia.

Po odczekaniu ciasto lekko zagnieść, odrywać po kawałku i rozwałkować na grubość 5mm. Odwróconą szklanką wycinać koła, rozgnieść w palcach, na środek nałożyć ulubione nadzienie (ok 1 łyżeczkę) i zlepić. Wykładać na papier do pieczenia zlepieniem do dołu. Nawet jeśli trochę nadzienia wypłynie na tym etapie nie ma co się martwić - bułeczka wciąż wyrośnie i będzie pyszna.

Do osobnej miski wrzucić 1 jajko z 3 łyżkami mleka i rozmieszać. Tak przygotowaną glazurą posmarować bułeczki. Dzięki temu wyjdą rumiane i pyszne.

Bułeczki piec w 180 stopniach przez 22 minuty, grzanie góra-dół.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.