Chałka

Photo of Chałka

Ciasto

  • 500g mąki
  • 250ml mleka
  • 60g cukru
  • 60g masła
  • 7g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 60g mąki
  • 40g masła
  • 30g cukru

Masło powinno być miękkie.

Wszystkie składniki oprócz masła ciasta zagnieść w misce. Pod koniec dodać masło i dalej zagniatać. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie wszystkie składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i uformować wałki.

Połączyć wałki jednym końcem, upleść warkocz i połączyć drugie końce formując chałkę.

Odstawić pod przykryciem na kolejne 30 minut.

Chałkę posmarować jajkiem lub mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok .35 minut.