Jajka wyjąć do ocieplenia.
Całe jajka ubić do podwojenia objętości. Następnie dalej ubijać dodając cukier po jednej łyżce (ok. 8-10 min). Wciąż miksując dolewać cienkim strumieniem olej.
Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Razem z wiórkami kokosowymi wszystko dorzucić do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Przesypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec przez 1 godzinę, do suchego patyczka.
Mascarpone ubijać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli przez ok. 2 min aż zwiększy swoją objętość.
Wystudzone ciasto przeciąć poziomo na pół. Posmarować kremem w środku i na wierzchu ciasta. Wierzch udekorować orzechami.