Mazurek orzechowy

Zdjęcie Mazurek orzechowy

Lista zakupów

Ciasto

  • 250g mąki ziemniaczanej
  • 200g mąki zwykłej
  • 250g margaryny
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jeżeli jeszcze nie masz to waga kuchenna

Masa

  • 410g orzechów włoskich
  • półszklanki cukru (albo nawet jeszcze mniej)
  • duża śmietana 18%

Przygotowanie

Ciasto

01

Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia. Mąkę zwykłą można przesiać. Dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier i miękki tłuszcz. Zagnieść ciasto na gładką masę. Może się delikatnie kleić do rąk.

02

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią równomiernie ciasto.

03

Piec ok. 45-60 min. Wyjąć i ostudzić przed nakładaniem kremu.

Masa

01

Orzechy zmielić na wiór.

02

Śmietanę gotować z cukrem na średnim ogniu, tak aby powstała z nich substancja o jednolitej konsystencji - najlepiej jak na ciasto naleśnikowe. Zmniejszyć ogień i dodać orzechy. Gotować na małym ogniu jeszcze przez jakiś czas, tak żeby masa jeszcze dawała się mieszać, ale nie była lejąca.

03

Odstawić do częściowego ostygnięcia (ale nie zastygnięcia) i wyłożyć na ciasto.

04

Ciasto można ozdobić kawałkami orzechów włoskich.