Murzynek z powidłem śliwkowym

Photo of Murzynek z powidłem śliwkowym

Lista zakupów

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 125g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • 5 płaskich łyżeczek ciemnego kakao

Przygotowanie

Mleko, masło, cukier i kakao wrzucić razem do garnka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Tak powstałą masę ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z sodą.

Do ostudzonej masy partiami dodawać mąkę z sodą, żółtka i powidła, każdorazowo dobrze mieszając składniki (np. buławą), aby nie było grudek. Na koniec drewnianą łyżką wmieszać delikatnie ubite białka tylko do połączenia składników (można dodać je w 2-3 partiach).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 55 minut - do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia.