Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Można użyć innych owoców, jeżeli są dostępne, np. śliwek lub truskawek.
Zimne (!) masło drobno posiekać nożem (uwaga: nie ucieramy masła rękami, gdyż zrobi się ciepłe i nie nada się do stworzenia kruchego ciasta).
Po posiekaniu rozetrzeć masło z mąką i cukrem, tak aby powstały okruchy ciasta.
Dla uzyskania bezglutenowej wersji ciasta można użyć kombinacji mąki owsianej i kukurydzianej (po połowie) zamiast mąki pszennej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spodzie ułożyć plasterki jabłek (można wysypać z miski i rozprowadzić łyżką, nie muszą być równomiernie). Posypać delikatnie cynamonem oraz orzechami pekan. Na to równomiernie wyłożyć kruszonkę.
Piec 20-25 min, kruszonka powinna się ładnie przyrumienić.