Placek drożdżowy z truskawkami

Photo of Placek drożdżowy z truskawkami

Lista zakupów

Ciasto

  • 50g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 jajka + 3 żółtka
  • 80g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 0.5kg truskawek

Kruszonka

  • 100g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalać letnim(!) mlekiem i zamieszać. Przykryć szmatką i odczekać 25 minut.

Jajka i dodatkowe żółtka utrzeć z cukrem.

Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże. Całość wymieszać i stopniowo dodawać jajka. Ciasto będzie lepkie, za pomocą buławy energicznie ubijać ok 15 minut. Ciasto powinno z łatwością odrywać się od buławy. Następnie dodać płynne, przestudzone masło i ubijać jeszcze 5 minut. Przykryte szmatką odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Przygotować kruszonkę: mąkę połączyć z zimnym masłem i dodać cukier. Wyrobić i uformować kulę.

Przygotować blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szpatuły wyciągnąć ciasto z miski i rozpłaszczyć na dnie blachy.

Na ciasto nałożyć pocięte truskawki. Z kruszonki odrywać małe kawałki ciasta zasypując owoce. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 25 minut.

Ciasto piec w 180 stopniach przez 35 minuty, grzanie góra-dół.