Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, zalać letnim(!) mlekiem i zamieszać. Przykryć szmatką i odczekać 25 minut.
Jajka i dodatkowe żółtka utrzeć z cukrem.
Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże. Całość wymieszać i stopniowo dodawać jajka. Ciasto będzie lepkie, za pomocą buławy energicznie ubijać ok 15 minut. Ciasto powinno z łatwością odrywać się od buławy. Następnie dodać płynne, przestudzone masło i ubijać jeszcze 5 minut. Przykryte szmatką odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Przygotować kruszonkę: mąkę połączyć z zimnym masłem i dodać cukier. Wyrobić i uformować kulę.
Przygotować blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szpatuły wyciągnąć ciasto z miski i rozpłaszczyć na dnie blachy.
Na ciasto nałożyć pocięte truskawki. Z kruszonki odrywać małe kawałki ciasta zasypując owoce. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 25 minut.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 35 minuty, grzanie góra-dół.