Sernik wiedeński

Photo of Sernik wiedeński

Lista zakupów

  • 1 kg sera białego, wstępnie przemielonego (np. Garwoliński jeżeli mieszkasz na Podkarpaciu)
  • 10 żółtek
  • 8 białek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 250g masła
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100g rodzynków

Przygotowanie

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Białka oddzielić od żółtek.

Masło ucierać przez ok. 5 min, aż stanie się jasne i puszyste. Po tym czasie ucierać dalej, dodając po 1 żółtku i 2 łyżki cukru. Następnie dodać ser i mąkę i utrzeć wszystko razem na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać w 3 partiach do ciasta, mieszając tylko delikatnie do połączenia składników.

Rodzynki przysypać mąką i delikatnie wmieszać do ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu pozostawić sernik w uchylonym piekarniku jeszcze na 10 minut.