Strucla z jabłkami

Photo of Strucla z jabłkami

Nadzienie

  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 drożdże instant (7g)
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła

Nadzienie

Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry. Smażyć na patelni z odrobiną wody, aż zrobi się z nich dżemik. Pod koniec dodać soku z cytryny i szczyptę cynamonu. Wymieszać, dosmażyć i odstawić do ostudzenia.

Ciasto

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i wymieszać. Dodać cukier i sól, a następnie mleko, jajka i miękkie masło.

Wszystko zagnieść razem i wyrobić hakiem miksera do ciasta drożdżowego (lub ręcznie ugniatać przez ok. 15 min).

Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 40cm x 20cm, wyłożyć jabłka na całość. Zwinąć w rulon do połowy z obu stron i przeciąć.

Rolady przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok. 40 - 45 min na wygląd.