Nadzienie
Ciasto
Nadzienie
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry. Smażyć na patelni z odrobiną wody, aż zrobi się z nich dżemik. Pod koniec dodać soku z cytryny i szczyptę cynamonu. Wymieszać, dosmażyć i odstawić do ostudzenia.
Ciasto
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i wymieszać. Dodać cukier i sól, a następnie mleko, jajka i miękkie masło.
Wszystko zagnieść razem i wyrobić hakiem miksera do ciasta drożdżowego (lub ręcznie ugniatać przez ok. 15 min).
Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 40cm x 20cm, wyłożyć jabłka na całość. Zwinąć w rulon do połowy z obu stron i przeciąć.
Rolady przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok. 40 - 45 min na wygląd.