Jabłka obrać, pociąć w plasterki i wrzucić do garnka, zalewając niedużą ilością wody. Można dodać cynamonu do smaku. Gotować do miękkości, ewentualnie do rozpadnięcia - według uznania i preferencji.
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia. Mąkę zwykłą można przesiać. Dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier i miękki tłuszcz. Zagnieść ciasto na gładką masę. Może się delikatnie kleić do rąk.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta oderwać kawałek na górną część ciasta. Resztę ciasta wyłożyć równomiernie do formy. Piec przez 45min.
Wyłożyć owoce na podpieczone ciasto. Na górze w zależności od fantazji (czy też pory roku) można uformować resztą ciasta dowolny wzorek. My proponujemy klasycznie: kratkę dobrą na każdą porę, lub gwiazdki (wycinane foremką) jako specjalność na święta.
Ciasto piec jeszcze przez ok. 30 min.