Na biszkopt w tortownicy 21cm (6cm wysokości). Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Jajka wyjąć z lodówki do ocieplenia (lub ogrzać w ciepłej wodzie przez 20min). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę (nie przebić). Ciągle ubijając dodać sól. Dodawać po jednej łyżce cukier i miksować aż się dobrze zmiesza. Piana na koniec ubijania cukru powinna być sztywna i błyszcząca. Następnie dalej ubijać dodając po jednym żółtku. Po zmieszaniu zakończyć ubijanie.
Mąki przesiać do osobnej miski. Dodać do reszty składników w dwóch porcjach. Oba razy zamieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec przez 30-35 min, do suchecho patyczka.
Po ostygnięciu biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy blaty.
Wycisnąć sok z pomarańczy i nasączyć każdy z blatów dość dużą ilością soku (można użyć łyżeczki). Nasączać od górnej strony, górny blat można od spodu, jeżeli wierzch jest przypieczony.
Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru w 0,5l mleka. Po ostudzeniu zmiksować krótko z serkiem mascarpone, do połączenia składników. Krem przechowywać w lodówce do czasu nakładania.
Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki. Wykładać na pierwszy i drugi blat dość grubą warstwą (moża podwójnie), zostawić kilka plasterków do ozdoby góry tortu.
Na owoce wykładać krem. Trochę kremu można zostawić na górę i boki.
Złożyć blaty biszkoptu z dodatkami, przykryć górną częścią. Całość posmarować resztą kremu, a na górze ułożyć pozostałe owoce.
Tort schłodzić przez ok. 1h w lodówce przed podaniem. Przechowywać w lodówce.