Butter chicken

Photo of Butter chicken

Marynata

  • Filet z kurczaka 700g
  • ok. 2-3 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka garam masali
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki jogurt

Sos

  • 3 łyżki masła
  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
  • szklanka wody
  • szklanka śmietanki kremówki 30%
  • przyprawy: 2 łyżki garam masali, 1 łyżeczka kurkumy i kolendry, po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i pieprzu cayenne i cynamonu, sól (ok. 2 łyżeczki)
  • ryż
  • zielona kolendra

Imbir, czosnek i kolendrę (jeżeli jest w ziarenkach) utrzeć w moździerzu. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać suche składniki marynaty, dobrze wymieszać. Dodać mokre składniki (na końcu jogurt), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju kokosowym. Na koniec dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Do garnka wrzucić pomidory, dodać cebulę z przyprawami oraz wodę. Całość gotować przez ok. 10 minut. Zblendować na gładką masę i dodać 3 łyżki masła.

Na oleju kokosowym podsmażyć kurczaka i dorzucić do sosu. Śmietankę wymieszać z małą ilością sosu, a następnie dolać do garnka. Wymieszać i gotować razem jeszcze ok. 3 minuty.

Podawać z ryżem, można posypać zieloną kolendrą.