Dorsz z salsą pomidorową z piekarnika

Photo of Dorsz z salsą pomidorową z piekarnika

Lista zakupów

  • 800g filetu z dorsza
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • sok z 1 cytryny
  • 6 większych listków bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Filety z dorsza umyć i osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi.

2 ząbki czosnku pokroić w drobne kawałeczki i rozetrzeć nożem (lub przepuścić przez praskę).

Z obu stron: Skropić cytryną, posypać solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Całą marynatę wetrzeć w rybę. Odstawić do lodówki na 15-20 min.

Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek poszatkować drobno. Dodać rozdrobnione listki bazylii, sól, pieprz i łyżkę oliwy. Salsę dobrze wymieszać i również odstawić na 15-20 min.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Filety ukłożyć na osobnych paskach folii aluminiowej, polać delikatnie oliwą i ją rozprowadzić po całym filecie. Na wierzch wyłożyć salsę pomidorową. Folię dokładnie zawinąć.

Piec przez 20-25 min, aż ryba będzie miękka. Podawać z ziemniaczkami z wody.