Filety z dorsza umyć i osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi.
2 ząbki czosnku pokroić w drobne kawałeczki i rozetrzeć nożem (lub przepuścić przez praskę).
Z obu stron: Skropić cytryną, posypać solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Całą marynatę wetrzeć w rybę. Odstawić do lodówki na 15-20 min.
Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek poszatkować drobno. Dodać rozdrobnione listki bazylii, sól, pieprz i łyżkę oliwy. Salsę dobrze wymieszać i również odstawić na 15-20 min.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Filety ukłożyć na osobnych paskach folii aluminiowej, polać delikatnie oliwą i ją rozprowadzić po całym filecie. Na wierzch wyłożyć salsę pomidorową. Folię dokładnie zawinąć.
Piec przez 20-25 min, aż ryba będzie miękka. Podawać z ziemniaczkami z wody.