Dyniowe curry z kurczakiem

Photo of Dyniowe curry z kurczakiem

Lista zakupów

  • 1kg żółtej dyni
  • 4-5 marchewek
  • 400g filetu z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania
  • śmietana 18% 160 ml
  • sól, pieprz
  • ryż

Przygotowanie

Dynię obrać i pokroić w średnią kostkę. Wrzucić do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchew. Dodać 2 łyżeczki soli i wstawić do gotowania.

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, zamarynować na ok 10 min z solą, pieprzem i opcjonalnie dodatkiem czerwonej papryki ostrej. Po tym czasie podsmażyć na oliwie. Dorzucić do gotujących się warzyw.

Cebule obrać, pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać do garnka.

Ryż ugotować al dente i pozostawić w osobnej misce.

Całość doprawić curry, kurkumą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Gdy warzywa trochę zmiękną dodać masło.

Od połączenia wszystkich składników gotować jeszcze jakieś 20-30 min. Na koniec dodać śmietanę i pozostawić do zagotowania.

Wrzucić ryż i całość dobrze wymieszać. Najlepiej odstawić na przynajmniej 15 min, żeby ryż zdążył przejść smakiem potrawy.