Kaszotto z papryką i groszkiem

Photo of Kaszotto z papryką i groszkiem

Lista zakupów

  • filet z kurczaka (~400g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • puszka groszku zielonego
  • 3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masłą
  • sól, pieprz, papryka ostra, natka pietruszki
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej wiejskiej

Przygotowanie

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zamarynować w soli, pieprzu i papryce na 10 min. Po tym czasie obsmażyć na oliwie do miękkości.

Cebulę i czosnek drobno poszatkować i zeszklić na oliwie.

Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Dodać przyprawy (2 łyżeczki soli, resztę do smaku). Całość zalać ok. 1-1,5 l wody i wstawić do gotowania. Dodać kurczaka i cebulkę.

Ugotować 2 woreczki kaszy jęczmiennej.

Po 10 minutach od zagotowania sosu dorzucić groszek oraz masło.

Po kolejnych 10-15 min. można dorzucić kaszę, wymieszać i razem zagotować przez jakieś 5 min. Kasza powinna wciągnąć nadmiar wody.

Przed podaniem warto zostawić na jakiś czas do dobrego połączenia smaków.