Kopytka w sosie pomidorowym

Photo of Kopytka w sosie pomidorowym

Lista zakupów

Ciasto

  • 1,5kg ziemniaków
  • 4 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Sos

  • 1kg pomidorów
  • 1 cebula
  • puszka groszku konserwowego
  • papryka zółta
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • bazylia i oregano

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować. Wyjąć z garnka do miski, dosypać mąki, dodać jajka i przyprawy. Wyrobić ciasto rękami.

Kawałki wyjmować i uformować w wałek. Odkrajać fragmenty i wrzucić do gotującej się wody. Gotować przez ok. 4 minuty.

Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z przyprawami i smażyć do osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu. Jeśli pomidory nie mają wystarczająco dużo smaku i koloru przed końcem dodać koncetrat pomidorowy.

Podawać kopytka polane sosem.