Kotleciki z soczewicy

Photo of Kotleciki z soczewicy

Lista zakupów

  • 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy (ok. 500g)
  • 4 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • natka pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • papryka ostra
  • łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Soczewicę opłukać i umieścić w garnku. Dolać 3 szklanki wody i 2 łyżeczki soli. Gotować przez 10 minut.

Czosnek i cebbulę obrać i drobno pokroić. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Warzywa z patelni, soczewicę i pietruszkę zblendować. Przełożyć od miski, dodać jajko i mąkę. Całość wymieszać.

Formować w dłoni lekko spłaszczone kulki i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć po ok. 4minuty z każdej strony.