Kurczaka umyć, oczyścić na ile się da bez rozkawałkowania mięsa i pokroić w płaty przypominające z grubsza kotlety o grubości ok 5 mm.
Tak przygotowane mięso delikatnie rozbić tłuczkiem. Pro tip: na kurczaka do rozbijania nakładać większy worek, aby cała kuchnia i dzierżący tłuczek nie byli ubryzgani mięsem.
Filety posypywać solą, pieprzem i papryką czerwoną wcierając przyprawy w mięso z jednej strony. Następnie układać kolejne filety na nich, aby druga strona odbiła się od kotletów leżących poniżej.
Przygotować 3 miski: z mąką, jajkami i bułką tartą. Każdy kotlet przechodzi przez wszystkie 3 w podanej kolejności: obtoczyć w mące (żeby jajko nie spłukało przypraw), potem w jajku, a na koniec w bułce tartej dla pysznej choć kalorycznej panierki.
Kotelty smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 min przynajmniej raz je obracając na drugą stronę.
Podawać z ziemniaczkiem z wody lub ryżem i jakąś surówką.