Kurczak curry z fasolką szparagową

Photo of Kurczak curry z fasolką szparagową

Lista zakupów

  • filet z kurczaka (~400g)
  • 0.5kg żółtej fasolki szparagowej
  • 3 marchewki
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • masło

Marynata

  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

W misce dokładnie zmieszać składniki na marynatę. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą. Odstawić na ok. 20 min.

Fasolkę szparagową umyć i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie.

Marchewki pokroić w plasterki, dodać szparagówkę i wstawić do podgotowania. Kurczaka podsmażyć na oliwie i dorzucić do sosu. Dodać sos sojowy, ok. 2 łyżki masła oraz 2 łyżeczki curry.

Całość dusić na średnim ogniu do czasu przeżarcia. Na koniec gotowania posypać zieloną pietruszką.

Podawać z ryżem.