Meksykańskie z kaszą

Photo of Meksykańskie z kaszą

Lista zakupów

  • filet z kurczaka (~400g)
  • 1 duża czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, papryka ostra, chili con carne
  • 3 torebki kaszy jęczmiennej wiejskiej

Przygotowanie

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie złocistej na 15 min. Po tym czasie obsmażyć na oliwie do miękkości.

Puszki odsączyć z zalewy i wsypać do dużego garnka. Paprykę pokroić w nieduże paski i dodać do garnka. Całość zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu. Dodać kurczaka.

Ugotować 3 woreczki kaszy jęczmiennej.

Gdy sos będzie już gotowy (po ok. 30-40 min), dodać kaszę i gotować jeszcze 10 min.

W wersji klasycznej zamiast kaszy można użyć ryżu białego parboiled lub Basmati.