Makaron w sosie pomidorowym z fasolą

Photo of Makaron w sosie pomidorowym z fasolą

Lista zakupów

  • marakon penne
  • 2kg pomidorów (lub duża puszka krojonych)
  • passata pomidorowa 400g
  • pół tubki koncentratu pomidorowego
  • puszka białej, drobnej fasolki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kulki sera mozarella
  • sól, pieprz, papryka ostra, większa szczypta bazylii i oregana
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie.

Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, razem z cebulką wrzucić do garnka. Dodać passatę, przyprawy oraz ok. 1 litr wody i rozpocząć gotowanie. Po ok. 10 min dorzucić fasolę i gotować do osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu. Na koniec można dodać 2 łyżki masła.

Makaron i ser mozarella wrzucić do sosu, wymieszać i chwilę podgrzewać razem.