Pierogi ruskie

Photo of Pierogi ruskie

Farsz

  • 650g, a nawet 1kg ziemniaków
  • 500g+ twarogu (w miarę miękkiego, np. Piątnica półtłusty)
  • 2 łyżeczki soli
  • dobra garść pieprzu
  • mała cebula

Ciasto

  • 600g mąki pszennej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 60g masła
  • szczypta soli

Farsz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Jeszcze ciepłe utrzeć na purre.

Cebulkę poszatkować i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać do puree. Przyprawić solą i pieprzem.

Po ostygnięciu purre dodać twaróg i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto

Do miski wsypać mąkę. Do dwóch kubków wlać po 200ml wrzątku i wrzucić po 30g masła, dobrze rozmieszać, aż się rozpuści. Stopniowo dolewać płyn do mąki, cały czas mieszając.

Po wymieszaniu, wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wygniatać 8-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Nie powinno się zbytnio kleić do rąk, ale nie może być suche.

Ciasto odłożyć na 30 minut zawinięte w folię spożywczą.

Po tym czasie rozwałkowywać po kawałku i wycinać szklanką kółka. Na środek kółek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zaklejać.

W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać pierogi partiami (ok. 20 dużych pierogów na garnek 6l), gotować 3,5 minuty od wypłynięcia i zagotowania. Kolejną partię wrzucać po ponownym zagotowaniu wody. Smarować masłem, żeby się nie skleiły.