Kurczaka umyć, pokroić w małą kostkę, obsypać przyprawą. Następnie podsmażyć, po chwili na patelnię dorzucić warzywa.
Drożdze w temperaturze pokojowej pokruszyć do letniego mleka. Dodać cukier, 2 łyżki mąki i wymieszać. Zostawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąkę, sól i jajko wrzucić do dużej miski. Dodać drożdżowy rozczyn i roztopione masło. Ciasto ugniatać 15 minut, aż będzie sprężyste. Nie powinno się za mocno kleić.
Urywać kawałki ciasta, rozwałkować na grubość 5mm, wykrawać okrągłe kawałki i zawijać w nie farsz.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół.
Do małej miski rozbić jajko i dodać łyżkę mleka. Rozsmarować na powierzchni pierogów, dzięki czemu nabiorą złotego koloru.
Pierogi piec przez ok. 20 minut.
Podawać z sosem, np. 2 łyżki majonezu plus przyprawa chilli con carne.