Na 3 pizze:
Rozczyn:
Ciasto:
Drożdże w temperaturze pokojowej zalać mlekiem, letnią wodą, dodać sól, cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić pod szmatką na 15 min.
Zmieszać składniki na ciasto z rozczynem drożdżowym. Dodać niecałą płaską łyżeczkę soli, trochę pieprzu, oregana i bazylii. Ciasto wyrabiać na gładką elastyczną masę przez ok. 15 min. Po tym czasie zostawić do wyrośnięcia na 30 min pod szmatką. Ciasto możemy też zostawić w lodówce na noc i wykorzystać następnego dnia.
Przygotowanie pieczarek, jeżeli chcemy je dodać:
Pieczarki obrać, pokroić w talarki. Wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Gdy zmiękną posypać pieprzem. Po ok. 10 minutach gotowania, dodać soli i gotować jeszcze ok. 5 min aż do wysmażenia wody.
Ciasto rozwałkować na odpowiedni kształt.
Posmarować koncentratem pomidorowym. Jeżeli dajemy wędlinę lub pieczarki to rozpoczynamy rozkładanie składników właśnie od nich. Następnie dodać paprykę i niewielką ilość kukurydzy. Na wierzch wyłożyć plasterki mozarelli.
Mamy 2 opcje pieczenia:
Najpyszniejsza wyjdzie pizza pieczona na kamieniu do pizzy - jest wtedy wyjątkowo zarumieniona i smakuje jak prawdziwa włoska. W tym celu kamień do pizzy wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy ok. 30-40 min w temperaturze 250 stopni. Po tym czasie (nie wyjmując kamienia) nakładamy na niego ostrożnie pizzę i pieczemy przez 5-10 min monitorując stan przyrumienienia. Pozostawiamy temperaturę 250 stopni na cały czas pieczenia. Po pieczeniu pizzę wyciągamy na deskę (nie ruszając kamienia), a kamień zostawiamy w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia (ok. 2-3 godziny).
Jeżeli nie mamy kamienia do pizzy, możemy upiec ją tradycyjnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wówczas nagrzewamy piec do temperatury 200 stopni i pieczemy pizzę przez ok. 17-20 min.