Pizza a'la Artur

Photo of Pizza a'la Artur

Lista zakupów

Ciasto

Na 3 pizze:

Rozczyn:

  • 37,5g drożdży świeżych
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki letniej wody przegotowanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru lub 1 łyżeczka jeżeli mleko jest bez laktozy

Ciasto:

  • 3,75 szklanki mąki pszennej
  • 9 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • pieprz, oregano, bazylia
  • pół szklanki wody

Dodatki

  • koncentrat pomidorowy
  • 1 papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 kulki mozzarelli
  • opcjonalnie: pieczarki lub szynka

Przygotowanie

Drożdże w temperaturze pokojowej zalać mlekiem, letnią wodą, dodać sól, cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić pod szmatką na 15 min.

Zmieszać składniki na ciasto z rozczynem drożdżowym. Dodać niecałą płaską łyżeczkę soli, trochę pieprzu, oregana i bazylii. Ciasto wyrabiać na gładką elastyczną masę przez ok. 15 min. Po tym czasie zostawić do wyrośnięcia na 30 min pod szmatką. Ciasto możemy też zostawić w lodówce na noc i wykorzystać następnego dnia.

Przygotowanie pieczarek, jeżeli chcemy je dodać:

Pieczarki obrać, pokroić w talarki. Wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Gdy zmiękną posypać pieprzem. Po ok. 10 minutach gotowania, dodać soli i gotować jeszcze ok. 5 min aż do wysmażenia wody.

Ciasto rozwałkować na odpowiedni kształt.

Posmarować koncentratem pomidorowym. Jeżeli dajemy wędlinę lub pieczarki to rozpoczynamy rozkładanie składników właśnie od nich. Następnie dodać paprykę i niewielką ilość kukurydzy. Na wierzch wyłożyć plasterki mozarelli.

Mamy 2 opcje pieczenia:

  • Najpyszniejsza wyjdzie pizza pieczona na kamieniu do pizzy - jest wtedy wyjątkowo zarumieniona i smakuje jak prawdziwa włoska. W tym celu kamień do pizzy wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy ok. 30-40 min w temperaturze 250 stopni. Po tym czasie (nie wyjmując kamienia) nakładamy na niego ostrożnie pizzę i pieczemy przez 5-10 min monitorując stan przyrumienienia. Pozostawiamy temperaturę 250 stopni na cały czas pieczenia. Po pieczeniu pizzę wyciągamy na deskę (nie ruszając kamienia), a kamień zostawiamy w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia (ok. 2-3 godziny).

  • Jeżeli nie mamy kamienia do pizzy, możemy upiec ją tradycyjnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wówczas nagrzewamy piec do temperatury 200 stopni i pieczemy pizzę przez ok. 17-20 min.