Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie złocistej na 15 min. Po tym czasie obsmażyć na oliwie do miękkości.
Pomidory pokroić na ósemki, zalać wodą, dodać sól i wstawić do gotowania. Wsypać kukurydzę i fasolkę. Pokroić paprykę i cebule i dorzucić do garnka. Po zagotowaniu dodać kurczaka. Doprawić ostrą papryką i szczyptą chili.
Po ok. 30 min gotowania dolać przecier pomidorowy.
Gotować długo i wytrwale, na koniec stale mieszając, do uzyskania dość stałej konsystencji, która nie będzie wylewać się z placków.
Ser żółty potrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na jeden placek rozłożyć wkoło brzegu trochę sera (do sklejania), posypać delikatnie też na środek. Na część środkową wyłożyć trochę salsy - nie może jej być za dużo, bo placki nie będą się chciały trzymać razem. Na salsę znów wyłożyć sera wkoło placka po brzegach i troszkę na środek. Nałożyć drugą tortillę z góry.
Powtórzyć aż do wykończenia salsy. Ewentualnie skoczyć do sklepu po więcej sera, bo pewnie zabraknie.
Placek nałożyć na rozgrzaną patelnię i pozostawić do podpieczenia, obracając go wkoło na patelni co jakiś czas. Odwrócić placek na drugą stronę. Można w tym celu posłużyć się dwutalerzykowym trickiem. Mały talerz nałożyć na tortillę na patelni, przytrzymać i odwrócić patelnię do góry nogami. Przełożyć na drugą stronę na drugi mały talerz i od góry nałożyć z powrotem patelnię. Obrócić w standardową dla patelni stronę i przypiec.
Można podawać z sosem z białego jogurtu ze szczypiorkiem, lub chili con carne.