Risotto z dynią

Zdjęcie Risotto z dynią
  • 800g obranej dyni
  • 1 cebula
  • 350g ryżu do risotto
  • 60g masła
  • 2l bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
01

Przygotować bulion warzywny w garnku, lekko podgrzewać aby utrzymał temperaturę.

02

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do garnka wrzucić 2 łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Przełożyć cebulę do osobnego naczynia.

03

Do garnka wrzucić ryż. Jeśli na dnie nie zostało już masła, dołożyć trochę. Ryż podsmażać ok. 1 min aż się zrobi przejrzysty.

04

Do ryżu dorzucić cebulę i połowę dyni i dolać połowę bulionu.

05

Po 10 minutach dołożyć resztę dyni i wetrzeć trochę gałki muszkatołowej. Dorzucić resztę masła, dosypać trochę pieprzu. Dolać resztę bulionu.

06

Gotować przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.