Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości.
Cebulę (białą) poszatkować na drobne kawałki i zeszklić na oliwie.
Pieczarki obrać, pokroić w drobne kawałki. Wrzucić na patelnię dodając niedużą ilość wody. Od czasu gdy się wstępnie skurczą dusić przez 5 minut, dosypać podsmażoną cebulkę i posypać pieprzem.
Po następnych 5 minutach dodać soli i gotować jeszcze 5 min. Dodać masło i chwilę zagotować. W tym momencie można też dodać pokrojoną na drobne krążki zieloną cebulkę. Jeżeli zostało za dużo wody gotować do częściowego odparowania.
Dodać śmietanę, gotując już jedynie do zacieplenia śmietany i wymieszania składników.
Sos można wymieszać z ziemniakami na patelni, żeby się lepiej połączył.
Danie będzie równie smaczne, a odmienne, gdy zamiast ziemniaków użyjemy ryżu parboiled (2 woreczki) lub makaronu drobne kokardki (ok. 150-200g).