Spaghetti pomidorowe

Photo of Spaghetti pomidorowe

Lista zakupów

  • 1.5kg pomidorów
  • puszka włoskich pomidorów w kawałkach (ok. 400g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 fioletowe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra, szczypta chili
  • natka pietruszki, bazylia, oregano
  • łyżka masła, 2 łyżki oliwy
  • makaron spaghetti

Przygotowanie

Pomidory pokroić w drobne kawałki, paprykę w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie.

Dodać przyprawy, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości.

Wrzucić pomidory z puszki. Po zagotowaniu dodać masło i oliwę. Wygotować nadmiar wody. W razie potrzeby zagęszczenia sosu można użyć 2 łyżek mąki. Zmieszać w osobnym naczyniu z sosem i powoli wlać do garnka.

Wyłożyć makaron na talerze, polać sosem. Można posypać wiórkami żółtego sera.