Tarta z cukinią i papryką

Photo of Tarta z cukinią i papryką
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 75g mąki pszennej
  • 165g mąki krupczatki
  • 25g śmietany 18%
  • pół łyżeczki soli
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jajka
  • ser parmezan tarty 50g
  • świeżo mielony pieprz
  • 200g śmietany 18%

Zmieszać składniki ciasta, krótki ugniatać i odłożyć na 30 minut do lodówki. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy.

Podpiec 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Surowe warzywa pociąć w plastry i ułożyć na podpieczonym spodzie. Jajka, śmietanę i ser wymieszać w misce i wylać na warzywa.

Spód z nadzieniem włożyć do piekarnika na kolejne ~30minut aż całe nadzienie się zetnie i nie będzie. się ruszać przy lekkim potrząśnieciu.