Uszka do barszczu

Photo of Uszka do barszczu

Farsz

  • 600g średnich pieczarek
  • mała cebula
  • pierz i sól

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 ml wrzącej wody
  • 30 g masła

Jeżeli chcemy mieć zwykłą porcję uszek, np. dla 2 osób, to wystarczy max. połowa i ciasta i farszu.

Farsz Pieczarki obrać i drobno pokroić.

Cebulkę poszatkować i zeszklić na oleju kokosowym.

Pieczarki wrzucić na patelnię z małą ilością wody. Od czasy zmniejszenia objętości i zagotowania gotować 10 minut, ewentualnie dolewając wody, gdyby wyschły. Po tym czasie dorzucić cebulkę i dodać pieprz. Po kolejnych 5 minutach dodać trochę soli i gotować do wygotowania reszty wody.

Ciasto

Do miski wsypać mąkę. Do kubka wlać 200ml wrzątku i wrzucić 30g masła, dobrze rozmieszać, aż się rozpuści. Stopniowo dolewać płyn do mąki, cały czas mieszając.

Po wymieszaniu, wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wygniatać 8-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Nie powinno się zbytnio kleić do rąk, ale nie może być suche.

Ciasto odłożyć na 30 minut zawinięte w folię spożywczą.

Po tym czasie rozwałkowywać po kawałku i wycinać kwadraty (mniejsze niż na pierogi). Na środek nakładać farsz, składać w trójkąt, boki złączyć ze sobą i wszystko dokładnie zakleić.

W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać uszka partiami (ok. 30 dużych uszek na garnek 6l), gotować 3,5 minuty od wypłynięcia i zagotowania. Kolejną partię wrzucać po ponownym zagotowaniu wody. Smarować masłem, żeby się nie skleiły.