Wariacja na temat Yaki Udon

Photo of Wariacja na temat Yaki Udon

Lista zakupów

  • filet z kurczaka (~400g)
  • pęczek marchewki (ok. 8 sztuk)
  • duży por, najlepiej zielona część
  • cebula
  • czosnek
  • papryka
  • makaron z Lidla (Spätzle)
  • sól i pieprz
  • ostra papryka

Marynata

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny

Sos

  • 1 łyżka czubata pasty miso
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2cm swieżego imbiru lub pół łyżki tartego
  • pół łyżki soku z cytryny lub 1/4 łyżki pasty z tamaryndowca
  • pół łyżki sosu sojowego

Do posypania

  • garść prażonego sezamu

Przygotowanie

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Zalać sosem sojowym i sokiem z cytryny. Zamieszać i odczekać 15 minut. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę w grube talarki, a por w cienkie. Makaron wrzucić do garnka z wodą i ugotować al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Lekko podsmażonego kurczaka, wszystkie warzywa oprócz pora plus przyprawy wrzucić do garnka, dodać wody i gotować 30 minut. Co jakiś czas dolać wody. Wrzucić makaron, por i zamieszać. Gotować jeszcze 10 minut.

Składniki sosu zmieszać i dodać do talerza. Na koniec posypać prażonym sezamem.