Zapiekanka z brokułem i groszkiem

Photo of Zapiekanka z brokułem i groszkiem

Lista zakupów

  • 1.5kg ziemniaków
  • 200g groszku zielonego
  • czerwona papryka
  • brokuł (ok 0.5kg)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kubek śmietany 18%
  • 200g sera parmezan (lub żółtego)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • masło
  • sól, pieprz, papryka ostra, pietruszka
  • oliwa

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować w średnich kawałkach do miękkości. Odcedzić i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i podgotować we wrzącej wodzie z solą przez 7 min, żeby zmiękł. Jeżeli mamy mrożony groszek, zagotować go wg wskazówek na opakowaniu do miękkości.

Paprykę pokroić w paski.

Cebulę i czosnek poszatkować na drobne kawałki i zeszklić na oliwie.

Naczynie żaroodporne polać na spodzie 3 łyżkami oliwy i rozprowadzić ją równomiernie. Wyłożyć 2/3 ziemniaków na dno. Na wierzch położyć kilka wiórków masła. Można delikatnie skropić kilkoma łyżkami np. wody od gotowania brokuła. Równomiernie rozsypać groszek i obłożyć paskami papryki. Na to posypać przypraw (pieprz, papryka, pietruszka).

Ułożyć różyczki brokuła i pokryć resztą ziemniaków. Ponownie dodać kilka wiórków masła.

W miseczce przygotować sos ze startego sera, śmietany, mleka i jajka z dodatkiem przypraw (w tym odrobiny soli). Sosem polać wierzch zapiekanki.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec przez 30 min.