Żółte curry

Photo of Żółte curry
  • 1 dynia Hokkaido

  • 2 papryki żółte

  • 4 marchewki

  • opcjonalnie żółta fasolka szparagowa

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 800g kurczaka

  • mleko kokosowe z 200g wiórków

  • ok. 40g żółtej pasty curry

  • olej kokosowy do smażenia

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Zostawić chwilę do marynowania. Dynię, marchew i paprykę pokroić na małe kawałki.

Przygotować mleko kokosowe (100g wiórków, 0.5l ciepłej wody, blendować przez minutę, odcisnąć).

W garnku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Wrzucić curry, po 30s dodać niedużą ilość mleka kokosowego - rozmieszać, zagotować.

Dodać kurczaka i gotować 4 minuty. Następnie wrzucić dynię, marchewkę i papryki i gotować ok. 10 min. Można polać mleka, jeżeli nie ma na czym gotować. Po tym czasie dodać pozostałe mleko, zagotować.

Podawać z ryżem basmati.