Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Zdjęcie Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Lista zakupów

Ciasto

  • 8g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 350 ml wody
  • 500g mąki
  • 20g cukru
  • oregano

Przybranie

  • oliwa
  • pieprz, sól
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

01

Mąkę przesiać, dodać oliwę, sól, wodę, drożdże, mleko, trochę oregano i świeżo mielonego pieprzu. Ugniatać ciasto przez rękami przez 15 min lub 5 minut mikserem aż stanie się typowo drożdżyście sprężyste.

02

Odstawić pod szmatką na 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

03

Ciasto zagnieść i rozłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Możliwe, że potrzebne będą 2 foremki. Zrobić okrągłe zagłębienia na całym cieście i całość posmarować dobrze oliwą. W zagłębienia włożyć połówki pomidorków koktajlowych. Ciasto oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.

04

Alternatywnie można zamiast wypełniać jedną dużą blachę można pourywać kawałki, ulepić kulki i rozpłaszczyć je na blasze. Zamiast pomidora można posmarować ciasto koncetratem pomidorowym i ułożyć kawałki mozarelli.

05

Odstawić na jeszcze pół godziny do podrośnięcia.

06

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Focaccię piec przez ok. 30 min tak, aby wierzch się ładnie zarumienił.

Zdjęcie Focaccia z pomidorkami koktajlowymiZdjęcie Focaccia z pomidorkami koktajlowymiZdjęcie Focaccia z pomidorkami koktajlowymiZdjęcie Focaccia z pomidorkami koktajlowymi