Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Photo of Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Lista zakupów

Ciasto

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 8g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 350 ml ciepłej wody
  • 600g mąki
  • oregano

Przybranie

  • oliwa
  • pieprz, sól
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać oliwę, sól, wodę, drożdże, mleko, trochę oregano i świeżo mielonego pieprzu. Ugniatać ciasto przez rękami przez 15 min aż stanie się typowo drożdżyście sprężyste.

Odstawić pod szmatką na 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto zagnieść i rozłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Możliwe, że potrzebne będą 2 foremki. Zrobić okrągłe zagłębienia na całym cieście i całość posmarować dobrze oliwą. W zagłębienia włożyć połówki pomidorków koktajlowych. Ciasto oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.

Alternatywnie można zamiast wypełniać jedną dużą blachę można pourywać kawałki, ulepić kulki i rozpłaszczyć je na blasze. Zamiast pomidora można posmarować ciasto koncetratem pomidorowym i ułożyć kawałki mozarelli.

Odstawić na jeszcze pół godziny do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Focaccię piec przez ok. 30 min tak, aby wierzch się ładnie zarumienił.