Klasyczna zupa pomidorowa

Photo of Klasyczna zupa pomidorowa

Lista zakupów

  • 1kg pomidorów
  • cebula
  • 3 duże marchewki
  • pietruszka
  • przecier pomidorowy
  • pół małego kubka śmietany 18%
  • ser mozarella
  • makaron
  • 1/3 kostki masła
  • 2 lyżeczki soli
  • pieprz, bazylia

Opcjonalne tarte ciasto

  • 2 jajka
  • odpowiednia ilość mąki

Przygotowanie

Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Wrzucić do garnka z pociętymi na drobne kawałki pomidorami i solą. Cebulę przekroić na 4 cześci i dorzucić do reszty warzyw. Dolać trochę wody i gotować ok. 30 minut.

Po tym czasie wyłowić cebulę i zblendować zawartość garnka. Jeśli pomidory miały mniej smaku, dolać przecieru. Przyprawić pieprzem i bazylią. Całość gotwać ok 10 minut z dodatkiem masła. Śmietanę wlać do kubka, dodać trochę zupy i wymieszać. Wlać do garnka, zamieszać i zagotować.

Makaron ugotować osobno (badź też w zupie bezpośrednio przed podaniem), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski z gorącą zupą dodać pokrojony ser mozarella.

Alternatywnie do makaronu można przygotować tarte ciasto. W tym celu formujemy ciasto z jajek i mąki tak, aby było ono suche - tak, że ledwie trzyma się razem. Takie ciasto trzemy na tarce o dużych oczkach.

Tarte ciasto wrzucamy do gotującej się zupy i od ponownego zagotowania dajemy mu ok. 4 minuty na ugotowanie.