Minestrone

Photo of Minestrone

Lista zakupów

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów włoskich
  • 350g fasolki szparagowej zielonej
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 mniejsze cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • makaron kolanka ozdobne

Przygotowanie

Marchew pokroić w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą, a seler w krążki. Dorzucić fasolkę czerwoną (bez zalewy). Fasolkę szparagową obrać, umyć i pokroić średnio na 3 części każdą. Dodać ok. 2 łyżeczki soli, trochę świeżo mielonego pieprzu, i po pół łyżeczki bazylii i oregana. Zalać 2 litrami wody i wstawić do gotowania.

Cebulę i czosnek pokroić na drobne kawałki i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy i całość gotować ok. 10 minut.

Po tym czasie dorzucić pomidory z puszki i gotować jeszcze przez 15-20 min.

W międzyczasie ugotować 3-4 garście makaronu kolanka (na 2 porcje). Nałożyć bezpośrednio do talerzy i zalać zupą.

Zupę podawać posypaną dość gęsto parmezanem do smaku.