Zupa ogórkowa

Photo of Zupa ogórkowa
  • 700g filetu z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pół niedużej kalarepy
  • 800g ogórków kiszonych (można dodać niedużą ilość zalewy)
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczka soli, trochę pieprzu
  • 1 cebula
  • 800g ziemniaków (ważone w skórkach)
  • mała śmietana 18% (200g)

Warzywa korzeniowe obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju kokosowym. Kurczaka pokroić na średnie kawałki. Wszystko wrzucić do garnka, dodać przyprawy i zalać ok. 4l zimnej wody. Gotować aż bulion będzie dobry.

W międzyczasie ogórki obrać (tylko duże, małe można zostawić w skórkach) i potrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Gdy bulion będzie gotowy dodać do niego ziemniaki i gotować do miękkości. Potem dorzucić ogórki i gotować jeszcze przez ok. 10 min.

Po tym czasie zahartować śmietanę i dolać do zupy. Zagotować i wyłączyć.