Zupa ziemniaczana z ciecierzycą

Photo of Zupa ziemniaczana z ciecierzycą

Lista zakupów

  • 200g ciecierzycy
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepa (nieduża)
  • kawałek selera
  • por (jasna część)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, natka pietruszki

Przygotowanie

Ciecierzycę wieczorem zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoknięcia. Rano wypłukać ją i gotować do miękkości (ok. 1-1,5h).

Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe korzenie oraz por w plastry. Dodać przyprawy, wrzucić ciecierzycę i rozpocząć gotowanie.

Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy.

Gdy warzywa zmiękną dodać masło oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić do smaku.

Zupa najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki będą miały czas się dobrze połączyć smakiem - czyli od drugiego dnia wzwyż (choć pierwszego też jest niczego sobie).