Przepis na domowe mleko kokosowe można znaleźć tutaj: https://yummy.ertrzyiks.me/sniadaniowe/owsianka-malinowa
Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą (6 szklanek) i pozostawić na noc do namoknięcia. Następnego dnia bez wymiany wody gotować do miękkości przez 1,5h. Wody z ciecierzycy nie wylewamy, przyda się w daniu.
Cebulę, imbir i czosnek drobno poszatkować. Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, wtedy dodać imbir i czosnek i smażyć jeszcze ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić przyprawy aromatyczne i szczyptę soli.
Pomidory pokroić na kawałki, zalać passatą, dodać zeszklone produkty i sól i gotować 7 min. Po tym czasie wrzucić całą ciecierzycę wraz z pozostałą z gotowania wodą. Gotować przez 20 min.
Dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze 15 min.
Podawać z brązowym ryżem.