Curry z ciecierzycą

Photo of Curry z ciecierzycą

Lista zakupów

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru (kawałek średniej grubości o długości 5-6cm)
  • pół łyżeczki kardamonu, płaska łyżeczka kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka papryki ostrej i łyżeczka słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 średnich pomidorów
  • 400g passaty pomidorowej
  • 200 ml mleka kokosowego (zrobionej z wiórkow i wody)
  • 2 torebki ryżu brązowego

Przygotowanie

Przepis na domowe mleko kokosowe można znaleźć tutaj: https://yummy.ertrzyiks.me/sniadaniowe/owsianka-malinowa

Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą (6 szklanek) i pozostawić na noc do namoknięcia. Następnego dnia bez wymiany wody gotować do miękkości przez 1,5h. Wody z ciecierzycy nie wylewamy, przyda się w daniu.

Cebulę, imbir i czosnek drobno poszatkować. Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, wtedy dodać imbir i czosnek i smażyć jeszcze ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić przyprawy aromatyczne i szczyptę soli.

Pomidory pokroić na kawałki, zalać passatą, dodać zeszklone produkty i sól i gotować 7 min. Po tym czasie wrzucić całą ciecierzycę wraz z pozostałą z gotowania wodą. Gotować przez 20 min.

Dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze 15 min.

Podawać z brązowym ryżem.