Panzerotti

Photo of Panzerotti

Ciasto:

Jak na pizzę. Na 2 panzerotti potrzeba tyle ciasta, co na jedną pizzę.

  • mleko do smarowania pierożków

Farsz:

Na 2 panzerotti

  • passata pomidorowa (ok. 200ml)
  • mozarella (kulka 200g)
  • opcjonalnie pokrojone w krążki oliwki
  • oregano

Przygotować ciasto jak na pizzę. Z każdej porcji na jedną pizzę wyjdą dwa panzerotti.

Mozarellę pokroić w kostkę, zalać passatą, dodać oliwki i niedużą ilość oregano (ok. dwie szczypty). Całość wymieszać.

Ciasto na jedną pizzę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 20cm. Powinien mieć kilka milimetrów grubości (ok. 3mm).

Na środek placka wyłożyć połowę farszu. Zamknąć pierożek i skleić brzeg.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Pierożki pomalować mlekiem, włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut.